

15 Günlük bir Ürdün & Mısır rotası planlamak çok çeşitli aktiviteleri içeren adeta bir pentatlon yarışçısı olmak gibi bir şey. Uçak, tren, araba, feribot, deve, çöl, deniz, dalış, gibi her rotada göremeyeceğiniz çeşitlikte tecrübeler sunuyor. Aynı zamanda 15 gün içinde iki de dünya harikasını görebiliyorsunuz. Eğer bir Ürdün & Mısır rotası planlıyorsanız, tüm bu güzelliklerinin yanında bir dizi zorluk da sizi bekliyor. Aşağıda bunları detaylı bir şekilde anlatacağım.
Hazırlayacağınız rota, bir kaç başlıktaki beklentilerinize göre değişebilir. Amman, Petra, Kahire, Luxor, Aswan şeklinde tamamen tarih odaklı bir rota çıkartabilir, sadece Lud Gölü (Ölüdeniz), Akabe, Dahab, Sharm El Sheikh, Hurgada gibi deniz ve dalış odaklı bir tatil planlayabilir ya da bizim gibi hepsinden biraz olsun diyerek farklı bir planlama da yapabilirsiniz.
Ürdün vizesiz gidilebilecek ülkelerden bir tanesi. Ancak Mısır için vize almak gerekiyor. Ülkeler arasındaki siyasi krizlerden ötürü Mısır vize süreci oldukça sıkıntılı. İki üç ay bekleyebilirsiniz, şansınıza bağlı olarak belki daha fazla. Kız arkadaşımla birlikte iki kişi vize başvurusunda bulunduk. Benim başvurum bir gün sonra yapılmasına rağmen 1 hafta içinde vizem çıktı. Fakat onun başvurusu daha önce olmasına rağmen haftalarca hiç dönüş alamadık. Telefonlarımıza cevap vermediler ve vize durumunu sormak için gittiğimizde vize ücretinin arttığını ve 10 lira eksik olduğu için beklettiklerini -haber verme kesinlikle yok ve bir gün sonra başvuran benim için vize ücreti artmamış- söylediler. WTF? 10 lirayı ödedikten sonra hemen çıktı mı tabii ki çıkmadı. Son günlere kadar seyahati iptal etme noktasına geldiğimiz ana kadar (2 aydan fazla) vize bekledik. Daha uzun sürenlerin hikayelerini de dinledik. O yüzden Amerika vizesinden Schengen vizesinden daha dikkatli başvuruda bulunmakta fayda var.
Bizim hazırladığımız 15 Günlük rota Ürdün'ün başkenti Amman'dan başlıyor; Ürdün toplu taşıma konusunda çok sıkıntılı bir ülke. Aynı zamanda araç kiralarının ve benzinin fiyatının düşük olduğunu da düşünürsek araç kiralamak en mantıklı seçenek haline geliyor. Her iki yanınızda uzanıp giden çöl yollarından, yol üstü kasabalarından geçmek oldukça keyifli. Yol boyunca bir çok polis çevirmesine denk gelmeniz çok olası ancak Mısır'ın aksine (Mısır çok çok daha sert) burada insanlar da polisler de güler yüzlü ve turist olduğunuzu fark ettikleri anda iyi yolculuklar dileyip yola devam etmenize izin veriyorlar. Ürdün roadtrip'iniz boyunca güneye doğru inerken Ürdün yazısında çok daha detaylı bahsettiğim Ölüdeniz, Mujib Doğa Koruma Alanı, Petra ve Wadi Rum'u görüyorsunuz. Güneye indikçe yol çok daha keyifli bir hal almaya başlıyor ve kısa Ürdün yolculuğunuz Akabe'de son buluyor.
Mısır'a geçiş için iki alternatifiniz var. Ya uçak kullanacaksınız -ki pahalı ama güvenli bir yol- ya da Akabe'den kalkan turistik (!) feribotu kullanarak Şarm El Şeyh'in 180 km kuzeyinde bulunan Nuweiba limanına geçip buradan devam edeceksiniz. Feribot maceramı da ayrıca okumanızı tavsiye ederim. Feribot her ne kadar tehlikeli gözükse de sonuçta hala buradayım ve bu yazıyı yazabiliyorum. Uçakla arasındaki fiyat farkına göre bir karar vermek gerekiyor. Kişisel tavsiyem; olabildiğince önce plan yapıp uçağı tercih etmeniz, fiyat farkı çoksa feribota yönelmeniz, tek başına bir kadın ya da kadın grubuysanız hiç düşünmeden uçağı tercih etmeniz yönünde.
Uçakla ya da feribotla Sharm'a geçtiniz, iki üç gün denize girip dalışınızı yaptınız bir sonraki hedef için Kızıl Deniz'in karşısına geçmek istiyorsunuz, internetten de araştırdınız Sharm'dan Hurgada'ya geçen hatta arabalı falan olan bir vapur gördünüz ve bunu kullanabileceğinizi düşünüyorsunuz. Yanılıyorsunuz! Sharm El Sheikh - Hurgada arasındaki feribot kaldırılmış. Sizi otobüs alternatifine yönlendiriyorlar ve maceranız başlıyor -tabi hala başlamadı ise- Sharm'dan sadece Kahire'ye direkt otobüs seferleri var. İskenderiye, Luxor ya da Aswan'a geçmek istiyorsanız Kahire aktarmalı bilet kesiyorlar. Kahire'de otobüsten inip aynı yerden başka bir otobüse biniyorsunuz. Mısır'da otobüs yolculuğu çoğunlukla Nil'e paralel uzanan tek gidiş tek gelişli yollardan sağlanıyor. Mısır, Dünya'nın en tehlikeli trafiğine sahip ülkelerden birisi. Siz otobüste gece yolculuğunda uyumaya çalışırken son sürat giden otobüs karşı yola -ters yöne- dalıp karşıdan araba geldiğinde de kendi şeridine dönmek yerine hiç durmadan kornaya basarak karşıdan gelen arabayı da ters yöne sokarak ilerleyebiliyor. Mısır trafiğinde tek kural büyük balığın küçük balığı yemesi kuralı. Şerit, ışık, hiçbir şeyin önemi yok. Hal böyle olunca Mısır hakkında verebileceğim en ciddi tavsiyelerden biri; "sakın burada araba kiralama işine girmeyin" oluyor. Şehirler arası yolda gece uykunuzun en tatlı yerinde polis/asker otobüsü durdurup, herkesi aşağıda indirip çantalarını bagajdan aldırıp açtırıyor. Daha sonra bu aramanın sebebinin Mısır'da çok fazla tarihi eser kaçakçılığı olduğu öğrendim. Ancak yine de insanlık dışı bir muamele.
Gelelim Mısır'da tren konusuna. Mısır'da İskenderiye'den Aswan'a kadar yani ülkeyi neredeyse uçtan uca kateden bir tren hattı var. Trenler otobüslere göre çok daha güvenli ve konforlu. Tabii ki üst sınıf bir bilet satın almanız koşuluyla. Tren istasyonları mahşer yeri gibi. Gişelerden kolayca bilet alamıyorsunuz, sürekli bir yerlere yönlendiriyorlar, bilet otomatları çalışmıyor. Biz; garda ordan oraya sinir krizleri eşliğinde sürüklendikten sonra gar polisi/güvenliği gibi bir yerden yardım istemiştik ve adamlar bizim için bilet alıp gelmişti. Yani Mısır'da herhangi bir A noktasından B noktasına gitmek hiç ama hiç kolay değil. Tren bileti alırken Ord, Exp, Special gibi sınıflar göreceksiniz. Bunlar klimasız turistik olmayan tren, klimalı express tren ve turistlerin çoğunlukla tercih ettiği özel ve konforlu trenler olarak açıklanabilir. Special sınıftan alacağınız bilet size Mısır'da bir yolculuk ne kadar konfor sunabilirse o kadar sunacaktır.
Ürdün'de toplu taşımayı hiç yokmuş gibi düşünüp ona göre hareket etmekte fayda var. Olan otobüs ücretleri de araç kiralama ücretinden pahalıya geldiği için direkt araç kiralama seçeneğini değerlendirmelisiniz. Ancak ihtiyaç durumunda Careem kullanılabilir. Careem arap menşeili Uber benzeri bir uygulama. Mısır'a gelince. Luxor, Aswan, ve Sharm dışında Careem veya Uber alternatiflerinden birini bulabilirsiniz. Taksilerden kesinlikle uzak durmakta fayda var. Rahatsız ediciler, araçlar çok kötü ve dolandırılma ihtimaliniz çok yüksek. Başıma geldi, oradan biliyorum. Ancak Uber ve Careem konusunda içiniz rahat olabilir ve aşırı ucuz.
Ürdün'de turistik faliyetler, Petra girişi, Wadi Rum turu gibi aktiviteler pahalı. Ürdün Mısır rotası gerçekleştirirken yapılacak en büyük 3 harcama Ürdün'de müze ve turistik faaliyetler, Ürdün'de ulaşım ve Mısır'da ulaşım. Ürdün'de 2018 Nisan ayında bizim 4 günlük Amman alışlı Akabe teslimli araç kiralama maliyetimiz 116 JOD (Ürdün Dinarı) araç kiralama + 35 JOD tek yön ücreti + 230 JOD yakıt ücreti yani toplamda 381 Ürdün Dinarı olmuş. Mısır'a geçiş için kullandığımız feribot ücreti 2670 EGP (Mısır Pound'u) ve Nuweiba Limanı'ndan Sharm El Sheikh'e (180) KM verdiğimiz taksi ücreti de 880 EGP olmuş. Maliyetle ilgili detayları Ayrıntılı Ürdün Seyahat Maliyetleri ve Ayrıntılı Mısır Seyahat Maliyetlerini yazılarından okuayabilirsiniz.
Aşağıda bizim gerçekleştirdiğimiz rotanın haritasını paylaşıyorum. Biz bu rotaya Aswan'ı dahil edemedik. Onun dışında her iki ülkenin de öncelikli olarak görülmesi gereken tüm bölgelerini kapsıyor.
Bu rotanın Mısır ayağının sıkıntılı geçme ihtimali çok yüksek. Hem coğrafya insanına has rahatlık, hem Ürdün'ün aksine ülkede yaşanan fakirlik ve gelir adaletsizliği hem de siyasi problemler alt alta eklenince bu sizin için hazırlıklı olunması gereken bir duruma dönüşüyor. Ürdün, Mısır'a göre çok çok daha pahalı bir ülke olmasına rağmen Mısır'da sağlamak isteyeceğiniz güvenlik ve konfor, ayrıca muhtemel kazıklanma, dolandırılma olayları nedeniyle maliyet konusu her iki ülke için de eşit oranda düşünülebilir. Yerel halktan ziyade devlet görevlilerine, müze çalışanlarına, esnafa dikkat etmek gerekiyor. Tüm bunların yanında çok güzel ve farklı şeyler deneyimleyip, hiç olmadığınız kadar yolda olma, seyahat etme duyguları içinde olacaksınız. İki dünya harikası görebileceğiniz, kızıl çöllerde kum tepelerine tırmanabileceğiniz, yunus balıklarıyla, dev vatozlarla yüzebileceğiniz ve bunların tamamını iki haftalık bir plan içine sığdırabileceğiniz çok az rota var Dünyada.
Şimdiden iyi yolculuklar!