

Dubrovnik, Hırvatistan’ın muhtemelen en çok turist çeken ve en çok bilinen şehri. Şehir tarihinde ilk defa, 2016 yılında ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre %11 arttırmış ve bir milyona ulaşmış. Gezilecek yerlerin küçük bir “old town” bölgesi içinde yer aldığı Dubrovnik’te turist sayısının fazlalığı burayı tam bir turist şehrine çevirmiş. Dubrovnik, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve Dünya’nın en iyi orta çağ temalı 10 şehrinden biri olarak gösteriliyor. Şehrin, ülkenin güney ucunda yer alması da onu Dalmaçya kıyıları boyunca uzanacak bir serüven için çok iyi bir başlangıç noktası yapıyor.
Bu yazıda Dubrovnik pahalı bir şehir mi, Dubrovnik’te iyi fotoğraf çekmek için neler yapılmalı, Dubrovnik’te gezilecek yerler nelerdir, nerede kalınır, şehir ve ülke içinde ulaşım nasıl sağlanır gibi Duvrovnik seyahatiniz için ihtiyaç duyacağınız her şeyden detaylıca bahsedilecektir. Yazının sonunda bir de tüm önemli noktaların işaretlenmiş olduğu bir Dubrovnik Gezilecek Yerler haritası bulacaksınız.
Dubrovnik’i ziyaret etmeyi düşünenlerin aklında bulundurması gereken önemli iki handikapı da anlatmadan geçemeyeceğim. Bunlardan ilki pahalılık. Hırvatistan pahalı sayılabilecek bir ülke ve Dubrovnik muhtemelen ülkenin en pahalı bir kaç noktasından biri. Burada tanıştığım Avusturya’lı bir grup arkadaşın hayretler içerisinde anlatıp durdukları bir “3 shot tekilaya 30 euro vermeleri” hikayesi vardı. Alkol fiyatlarından haberi olmayanlar için söyleyeyim İstanbul’da 3 shot tekila yaklaşık 6-8 euro demek. Bunun yanında belediye otobüslerinin bilet ücreti 15 kuna, Old Town bölgesinde büfeden alacağınız bir küçük suyun fiyatı ise 12-16 kuna (6-8 TL)
İkinci önemli konu ise kalabalık. Hırvatistan için en ideal ziyaret zamanı olan Eylül ayında gittiğim halde bile Old Town bölgesinde her bir taşın her bir merdivenin üstünde tıkış tıkış insanların oturduğunu gördüm. Bu, fotoğraf makinenizi elinize almak için hevesinizi fazlasıyla kıran bir şey. Old Town bölgesi, çok zamanınız yoksa 1 günde gezilebilecek olmasına rağmen güzel fotoğraflar yakalamak gibi bir niyetiniz varsa bu süreyi biraz uzatıp daha rahat bir çalışma ortamı elde etmek için gün doğumuna denk gelen çok erken saatlerde sokağa çıkmalısınız. Ben kendi adıma pek de iyi fotoğraflar yakalayabildiğimi düşünmüyorum.
Dubrovnik’te Zračna Luka isimli bir adet havaalanı bulunuyor. Pasaport kontrol noktasında pasaport kontrol polisleri sizden bir takım sorulara cevap vermenizi isteyebilirler. Kiminle geldin, ne amaçla geldin, ne kadar kalacaksın, nerede kalacaksın. Otel/hostel rezervasyonlarınızı ve varsa dönüş biletinizi mutlaka yanınızda bulundurun. Ayrıca benimle birlikte tek gelenlerin tüm belgelere sahip olsalar dahi tüm çantaları dökülüp detaylıca incelenmişti buna da hazırlı olmalısınız. Pozitif görünüp yardımcı olmaktan başka çareniz yok. Havaalanından şehir merkezine belediye otobüsleri, shuttle otobüsler (havaş gibi), ve taksiyle ulaşabilirsiniz. Belediye otobüsüyle ulaşım için; havaalanı çıkışında hemen sol tarafta taksilerin olduğu bölümde bir otobüs durağı var. Buradan 11 ve 27 numaralı otobüslerle 15 kuna karşılığında şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. Durakta otobüs saatleri yazıyor. Otobüsler çok sık olmadığı için çok bekleme süreniz çok gibiyse hemen her yerde görebileceğiniz shuttle otobüslerle 40 kuna karşılığında ya da direk taksiye atlayarak şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Taksi ücreti 170-200 kuna civarinda tutacaktır. Yarım saati aşan bir yoldan bahsediyoruz. Bunların yanında havaalanı çıkışında otostop çekenler de var.
Karayoluyla başka bir ülkeden geliyorsanız sınır geçişinde yine kiminle geldin, ne amaçla geldin, ne kadar kalacaksın, nerede kalacaksın gibi sorulara hazırlıklı olmak gerekiyor. Ancak kara sınırlarında geçişler havayoluyla ulaşımdaki kadar zor olmuyor. Başka bir ülkeden ya da ülke içindeki başka bir şehirden otobüsle geldiğinizde otobüs sizi şehrin kuzeyinde bulunan ana otobüs istasyonunda (autobusni kolodvor) bırakıyor. Ana otobüs durağı hem farklı şehir ve ülkelerden gelen hem de şehir içi belediye otobüslerinin ortak kullandığı bir durak olduğundan buradan hemen şehir merkezine giden otobüslere (15 kuna) ulaşabilirsiniz.
Dubrovnik’e Bari’den (İtalya), ülke içindeki Sipan, Kolocep, Lopud, Mljet, Korcula, Hvar, Brac adalarından ve Split’ten deniz yoluyla da ulaşabiliyorsunuz. Özellikle Split’ten başlayıp Brac, Hvar, Korcula ve Mljet adalarından geçerek Duvrovnik’e ulaşan hat yoğun bir şekilde kullanılıyor. Deniz yoluyla yaptığınız yolculuk Dubrovnik’in Gruz isimli limanında son buluyor. Bu liman ana otobüs istasyonunun da yanında olduğu için hemen oradan belediye otobüslerini kullanarak şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz.
Dubrovnik’te şehir için ulaşım için belediye otobüsleri kullanılıyor. Bu otobüsler Old Town bölgesiyle Dubrovnik otogarı arasında çalışıyor. Otobüs biletleri 15 kuna, büfelerden alırsanız 12 kuna. Gece saatlerinde otobüs bulmak imkansız. Dubrovnik Avrupa’nın en güvenli şehirlerinden biri. Gece saatlerinde şehir içinde yürümekten çekinmeyin. Yürümenin tek dezavantajı haritada kısacık gözüken bir yolun labirent gibi küçük geçişler ve dik yokuşlar yüzünden biraz yorucu olması. Taksi ücretleri ise; 26 kuna açılış, 9 kuna kilometre ücreti ve 150 kuna saatlik bekleme ücreti şeklinde.
(fotoğraf: flickr/[email protected])
Dubrovnik’te surlara çıkmak şüphesiz en önemli turist aktivitesi. Surlar şehrin old town bölgesinin etrafını tamamen çevirdiği için bir noktadan başlayıp aynı noktada gezinizi tamamlayabiliyorsunuz. Özellikle gün batımı saatlerine yakın çıkarsanız hem güneşin altında rahatsız olmaz hem de şehrin üstünden çok güzel fotoğraflar yakalarsınız. Surların üstünde 1-2 güzel manzaralı noktada küçük bar tarzı yerler var. Biraz pahalı olsa da sevgiliniz veya eşinizle yaptığınız bir seyahatse bu ve akşama doğru çıktıysanız bir iki kadeh bir şey içerek seyahatinizin en romantik anını burada geçirebilirsiniz. Surların üstünde bir tam tur yaklaşık 1-1,5 saat sürüyor. 120 kuna olan ücret oldukça pahalı sayılsa da öğrenci olduğunuzu kanıtlayan bir ISIC kartınız varsa 30 kunaya düşüyor ki oldukça makul.
(fotoğraf: flickr/missus_magik)
Old Town’un hemen üstünde Srd dağı bulunuyor. Dubrovnik’in meşhur kuş bakışı fotoğraflarının çekildiği yer burası. Manzara oldukça iyi olsa da teleferik ücreti biraz pahalı. Bir kişilik gidiş dönüş bilet ücreti 120 kuna ve çocuklar için 50 kuna. Teleferik Buže kapısının olduğu bölümde bulunuyor.
Buze Kapısı (Vrata od Buže) şehrin kuzey bölümünden giriş kapısıdır. Burası turistler tarafından çok kullanılmıyor. Kapının olduğu bölümde bir otopark da bulunuyor. Genelde şehrin o bölgesinden yaşayan yerel halk ya da o bölgedeki misafirhanelerde kalan az sayıdaki turist tarafından kullanılıyor. Ben şans eseri Dubrovnik’e ilk bu kapıdan girdim ve ilk izlenim için mükemmel bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Burası biraz tepede kaldığı için mükemmel aydınlatılmış daracık sokaklardaki merdivenlerden inerek şehre ulaştım. Akşam çöktüğünde mutlaka bu kapıdan aşağı yürümelisiniz.
Lokrum Adası
(fotoğraf: flickr/crfchapman)
Lokrum adası, ana karanın dibinde küçük bir ada. Buraya sık sık kalkan feribotlarla 15 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Eskiden bir manastır adası olarak kullanılan adanın zirve noktasında eski bir kale bulunuyor. Bol miktarda tavşan ve tavus kuşu görebileceğiniz adada kalabalıktan uzakta yüzme şansı da bulabilirsiniz. Game of Thrones bölümlerinin bir kısmının da çekilmiş olduğu adaya her ne kadar yakın olsa da 100 kuna civarında bir gidiş maliyeti var.
Old Town bölgesinde küçük ve büyük olmak üzere iki tane Onofrio çeşmesi bulunuyor. Özellikle büyük çeşme Old Town’un girişinde ve en çok dikkat çeken yapılarından biri. Çeşmeler halen daha şehre su sağlıyor.
Bunların dışında Old Town bölgesinde gezilecek diğer yerleri; Stradun Caddesi, Fransisken Manastırı, Rektör Sarayı, Aziz Blaise Kilisesi, Sponza Sarayı, Aziz Saviour Kilisesi şeklinde sıralayabiliriz.
Dubrovnik’te kano turları ve Game Of Thrones gezileri turistlerin en çok tercih ettiği aktivitelerden. Kano kiralayıp sizin gibi bir grup turistle birlikte Adriyatik’in açıklarına doğru kürek çekebilirsiniz. Game Of Thrones konusunda da hizmet veren bir çok hediyelik eşya dükkanı bulabiliyorsunuz. Buralararda aynı zamanda fotoğraf çekilebileceğiniz orjinal boyutlarda “iron throne” mevcut. Game of Thrones sahnelerinin çekildiği yerleri de bir “walking tour” satın alarak gezebilirsiniz. Ancak bu turlarda sizi ilgili noktaya götürüp şöyle bir bakmanıza dahi fırsat vermeden geri götürüyorlar. Bunun yerine her zaman tavsiye ettiğim gibi internette kısa bir araştırma yaparak ya da Dubrovnik’e gittiğinizde bir tur broşürü alarak kendiniz gezebilirsiniz. Yazının sonunda vereceğim haritada Game Of Thrones’un çekildiği sahnelerden bir kaçının yerini işaretleyip fotoğraflarını paylaştım, onu da kullanabilirsiniz.
Dubrovnik gezilerinin gözdelerinden bir diğeri de güneye, Karadağ’a inmektir. Kotor ve Budva’ya birer gün ayırarak oraları da gezebilirsiniz.