

Ukrayna seyahatim sırasında Klevan’la birlikte ziyaret ettiğim, büyük şehirlere nazaran daha az bilinen ve ziyaret edilen diğer noktalar Kamaniçe ve Hotin şehirleriydi. Birbirine çok yakın bu iki şehri birleştirerek bir günlük alternatif bir rota çıkardım ve bu yazıda bu rotanın detaylarını aktaracağım. Yazı dahilinde Kamaniçe’ye Nasıl Gidilir, Hotin Kalesi’ne Nasıl Gidilir, Buralarda gezilecek yerler, ücretler, ipuçları ve ulaşım haritası gibi bilgiler bulacaksınız.
Kamaniçe (Kamyanets-Podilski, Кам’янець-Подільський) Ukrayna sınırları içinde yaklaşık 100 bin nüfuslu küçük, modern ve sevimli bir şehir. Tarihte Moğollardan Nazilere kadar çeşitli istila ve kuşatmalar yaşamış, Rusya, Avusturya-Macaristan, Lehistan gibi devletler tarafından yönetilmiş. Öyle ki 1672-1676 arasındaki Osmanlı-Lehistan Savaşı’nda 8 günlük bir kuşatmayla Osmanlı’ya da geçmiş ve bu savaşın ardından bu bölgeler 27 yıl boyunca Osmanlı’nın batıdaki en geniş sınırlarını meydana getirmiş.
Kamaniçe küçük bir şehir ve daha da küçük bir şehir merkezine sahip. Fakat burayı cazip kılan en önemli şey şehrin de sembolü olan müthiş Kamaniçe Kalesi. Kale sabah 9’da açılıyor. Kamaniçe Kalesi’ne giriş ücreti, genç ve öğrenciler için 15 grivna ve yetişkinler için 25 grivna. Kale içinde burçlara tırmanabiliyor ahşap ve taş merdivenlerinden çıkıp kalenin iç odalarını keşfedebiliyor, mahzenlerinde gezebiliyorsunuz. Kale avlusunda yemek yiyebileceğiniz bir bölüm de var ve burada yemekleri yerel giyimli insanlar yine kale yaşamına uygun kap kacakla, kale yaşamına uygun kazanlarda, gözünüzün önünde hazırlıyor. Yine iç odalarda hediyelik eşya alabileceğiniz iki küçük dükkan var ve bunlar kesinlikle ticari kaygılarla kalenin o tarihi havasını bozacak şekilde değil.
Kamaniçe Kalesi’nin içini gezmenin yanı sıra kalenin arka bölgesinde mağaramsı bir yapı da fotoğraflarınız için güzel bir ortam sunuyor. Mağara duvarında bulunan oyuklar sayesinde içeriye çok güzel ışık huzmeleri doluyor. Fotoğrafa meraklıysanız burada hem mağara içinde hem de mağaradan kaleye doğru güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Yine Kalenin arkasında bulunan bu mağaranın dışında bulunan yem yeşil tepelerde de güzel vakit geçirebilirsiniz.
Şehir merkezinden Kale’ye doğru giderken bir köprü üzerinden geçeceksiniz. Zamkowa Sokak adındaki bu köprünün girişinde bir çok seyir noktası bulunuyor. Buralardan güzel fotoğraflar çekebilir ve Kamaniçe Kalesi’ni en güzel bu noktalardan izleyebilirsiniz.
Ahşap asma köprüleri hepimiz severiz. Hele ki yemyeşil ağaçların arasına gizlenmişse. Asma Köprü yukarıda bahsettiğim köprünün altında kalıyor ve bu köprüden merdivenlerle inilebiliyor.
Kamaniçe’de ve hatta belki Ukrayna’da görebileceğiniz en ilginç yapı burası. Burası bir minareli kilise. 1580 yılında katolik Lehler tarafından yapılan bu katedral Osmanlı’nın şehri almasıyla camiye çevriliyor. 1699 yılında Osmanlı şehri terk ederken bir anlaşma yapılıyor ve Osmanlı bu minarenin sökülmemesini şart koşuyor. Lehler de minareye dokunmayıp sadece tepesindeki alemi söküyor ve yerine bir Meryem Ana heykeli koyuyorlar.
Kamaniçe, Smotriç Nehri etrafına kurulu bir şehir ve şehrin içinden bu nehir akıyor. Kamaniçe’de eski ve yeni şehri birbirine bağlayan bir de “Yeni Köprü” bulunuyor. İşte bu köprü Smotriç Nehri Kanyonu üstünde ve köprünün başında bir Zipline noktası var. Metrelerce altınızda akan bir nehir ve yemyeşil ağaçlarla kanyonun bir tarafından karşı tarafına doğru çelik bir halatla kaydığınızı düşünün. Hem müthiş bir deneyim hem de bu deneyimi çok ucuza yaşama şansına sahip olabilirsiniz. Fiyatı sadece 70 grivna.
Bunlar dışında ilginizi çekerse şehrin en merkezi konumunda yer alan Ratusha (Belediye Binası), Dominican Manastırı, Ermeni Kilisesi ve Zafer kapısı da şehrin önemli noktalarından birkaçı.
Son olarak Kamaniçe’yle ilgili en kıymetli tavsiyem buraya zor ve daha fazla zaman gerektirse de gece gelmeniz. Böylesine kasvetli ve büyük bir kalenin gece kıpkırmızı aydınlatıldığını düşünün. Ben hem bu görüntü için hem de gündoğumunu yakalayabilmek için şehre gece geldim. Trenden 3:45’te indim ve kaleye ulaşıp o müthiş görüntüyü izlemeye başladım. Bir süre keyfini çıkardıktan sonra fotoğraf çekimine başlamak üzere hamle yaptığım anda kaleninkiler dahil tüm şehir ışıkları kapandı (04:15) sabah oluyordu ama bu kadar çabuk kapatacaklarını hiç düşünememiştim. Güneş kalenin arkasından değil şehir tarafından doğuyor. Gündoğumu kale fotoğraflarına pek bir şey katmıyor ancak geceki görüntünün mükemmel olduğunu çok rahat söyleyebilirim.
Hotin, Ukrayna’nın güneybatısında Çernivtsi Oblastı’na (bölge) bağlı, yaklaşık 10-15 bin nüfuslu küçük bir şehir. Şehirde pek gezilecek yer olmasa da şehrin dışında, Dinyester Nehri kıyısında bulunan Hotin kalesi ziyaret edilmeyi hak ediyor.
1600’lü yılların başında bölgenin önemli ülkelerinden Lehistan, Osmanlı himayesinde bulunan Boğdan’ı kendi saflarına çekmek için çeşitli siyasetler yürütüyordu. Bu ve bunun ardından gelecek hamlelere engel olmak için Genç Osman beraberinde 200 bin kişilik ordusuyla 1621 yılında Hotin Kalesi’ni kuşattı. Bu dönemlerde Osmanlı’da Yeniçerilerle ilgili bir takım sorunlar yaşanmaktaydı. Bunlardan biri, Yeniçerilerin sık sık savaştan ve görevden kaçması, Yeniçeri ağalarının da bu duruma göz yumup kaçan askerleri bildirmeyerek onlar adına ödenen paraları kendi adlarına kullanmasıydı. Bunun farkında olan Genç Osman sefer sırasındaki her köprü geçişinde orduyu durdurup sayım yaptırıyordu. Bu durum Yeniçeri cephesinde çok hoş karşılanmadı ve savaşa bu huzursuz ve güvensizlik ortamında gidildi. Önce Hotin Kalesi önünde yapılan muharebelerde başarı sağlanamadı ardından uzun süren kuşatma başarısızlığa uğradı ve bunun faturası da Yeniçerilere kesildi. Genç Osman isteksiz de olsa Lehistan’ın anlaşma önerisini kabul ederek kuşatmayı sonlandırdı. Hotin Kalesi böylece Osmanlı himayesindeki Boğdan’a bırakıldı.
Hotin Kalesi kuşatması, Genç Osman’ın Yeniçeriler tarafından öldürülmesine giden süreçte çok önemli bir rol oynamış. Bu nedenle ki şu an halen daha kale içindeki önemli şahsiyetlerin portrelerinin olduğu bölümlerden birinde Genç Osman’ın portresi de bulunmakta. Sırf bu portreyi görmek için bile gidilebilir aslında. Bunun yanında en fazla 2 saat içinde tüm kale ve çevresi gezilebilir ve çok güzel fotoğraflar yakalanabilir. Kale içinde çeşitli odalar, mahzenler, zindanlar ve işkence aletleri bulunuyor. Ayrıca bir takım küçük sergiler de var. Hotin Kalesi’ne giriş ücreti 25 grivna.
Eğer Kiev’den gelecekseniz günde 3 defa Kamaniçe’ye giden tren bulabilirsiniz. Bunlardan iki tanesi direk Kamaniçe’ye (Kamyanets-Podilsky) giderken bir tanesi de buradan geçip Çernivtsi’ye devam ediyor. Kamaniçe tren istasyonundan şehir merkezine ulaşım için minibüs var mı bilmiyorum ancak gündüz vakti gelecekseniz otobüs durağı çok yakın olduğu için otobüs durağına gidebilirsiniz, buradan maşrutka bulabileceğinizi düşünüyorum. Bir diğer ihtimal olarak da yürüyebilirsiniz ki bunu tavsiye ederim. Böylece gezmeye başlamadan biraz şehri tanımış olursunuz. Eğer benim gibi gece bu şehre gelecekseniz tren istasyonunun çıkışında bir çok taksici bulunuyor. Ben 100 grivna ödedim fakat bunun yarı fiyatı ödeyen insanlar da var. Taksiciler tek kelime ingilizce bilmiyor. Burada da anahtar kelimemiz eski kale anlamına gelen “stara-fortetsya”
Kamaniçe’den Hotin’e şehir içinden veya otobüs durağından sık sık maşrutka (minibüslere verilen ad) bulabilirsiniz. Fiyatı yaklaşık 10-15 grivna arasında olacaktır. Hotin’de ineceğiniz yer şehir merkezindeki otobüs durağı. Buradan da Hotin Kalesi’ne gitmelisiniz. Hotin Kalesi biraz şehrin dışında ve sanıyorum kaleye giden maşrutka yok. İnsanlar genelde gidiş-bekleme-dönüş şeklinde taksilerle anlaşıyor. Dilerseniz yürüyebilirsiniz de, şehir merkezinden Hotin Kalesi yürüyerek yaklaşık 40-45 dk civarında sürecektir. Gün sonunda Kiev’e dönecekseniz Çernivtsi’ye geçebilir ya da Kamaniçe’ye geri dönebilirsiniz. Lviv’e dönecekseniz Çernivtsi’ye geçmekten başka şansınız yok.
Hotin’den Çernivtsi’ye maşrutkalar/otobüsler var ve fiyatları da yaklaşık 35 grivna. Trenle dönüş yapacaksanız otobüs sizi otobüs durağında indirecek, hemen bu durağın önünde bulunan troleybüs durağından troleybüse binerek (yanılmıyorsam 3 numara) veya yürüyerek tren istasyonuna ulaşmanız gerekmekte. Burada bilmeniz gereken iki şey центральный автовокзал (sentırali avdovokzan) merkezi otobüs terminali ve вокзал (vokzan) tren istasyonu demek. GPS, akıllı telefon, harita, hiçbir şeye ihtiyacınız olmadan bu iki kelimeyle yolunuzu bulabilirsiniz.
Yukarıdaki rotanın aslında tam tersi şeklinde olacak, Lviv’den gelirken kullanmak zorunda olduğunuz rota zaten bu, çünkü bölgeye en rahat Çernivtsi üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Çernivtsi’den Hotin’e veya direk Kamaniçe’ye otobüs bulmanız mümkün. Çernivtsi tren istasyonu ve otobüs durağı arasına biraz mesafe olduğu için yürüyerek veya troleybüs (yanılmıyorsam 3 numara) kullanarak otobüs durağına ulaşabilirsiniz. Burada bilmeniz gereken iki şey центральный автовокзал (sentırali avdovokzan) merkezi otobüs terminali ve вокзал (vokzan) tren istasyonu demek. GPS, akıllı telefon, harita, hiçbir şeye ihtiyacınız olmadan bu iki kelimeyle yolunuzu bulabilirsiniz.
Benim yoluma gelince; Ben gece Kiev’den Kamaniçe’ye geldim. Hotin’e geçerken de Kamaniçe Kalesi’nde tanıştığım bir İtalyan gezginle taksi ücretini bölüşerek taksi kullandım. Taksi durağından resmi bir taksi çağırdık ve taksici taksimetre açtı. Kamaniçe’den Hotin 180 grivna + 80 grivna saatlik bekleme ücreti + 20 grivna Hotin Kalesi – Hotin otobüs durağı toplam 280 grivna, kişi başı da 140 grivna tuttu. Buradan da 35 grivna ödeyerek Çernivtsi’ye geçtim ve oradan trenle Lviv’e döndüm.
Son olarak Kamyanets-Podilski (Kamaniçe), Hotin ve Çernivtsi arasındaki ulaşım için ihtiyaç duyacağınız harita da burada
Gerçekten mükemmel iki kale kesinlikle gitmelisiniz tavsiye ederim, ama kış mevsimi gitmeyin:) -25 dereceydi bir gün tekrar ziyaret edeceğim:)